Bila diri menyedari...

Posted by Reyner92 Friday, December 17, 2010 6:50 AM
Tersandar di sofa ampuk, sambil remote tv di tangan, asyik memicit butang nombor menukar siaran, x de yg memuaskn hati. "BOSANNNNN NYER.......". Bila pikir balik, mcm mane bole jd bosan? Sedangkn PS3 dah 4 jam aku tibai dr pagi....x puas lagi, main online game kat pc....bila lapar, buka peti ais, ade je makanan, satu ari habis gitu jer, x der 1 pun problem....still, mcm rase ade bende missing... pe ye?...hmm, (dlm keadaan berbaring)...klau ari2 ulang bende same jer, x kesah la klau bkn asyik main game je, klau org lain, asyik sibuk dgn kerja masing2, bila penat rehat kat umah, pastu esoknya sambung kerja yg same...lbh kurg cam pi blaja, Dr isnin sampai jumaat pi kuliah, byk prob timbul, jd stress, sabtu ahad pi enjoy....pastu, mula week br, schedule same je, yakni belajar, stress, enjoy.... Mcm meaningless je idup nie. Terasa ADE YG MISSING....hmm, klau btul la idup ni x der makne...so, KNAPE KITA IDUP?!

Hidup ni mmg ade tujuan...tertulis secara jelas dlm Al-Quran. First, menjadi hamba yg always abdikn diri kpd ALLAH....dan menjadi Khalifah di muka bumi. Melakukan sesuatu sebagai seorg hamba kepada Allah....kita makan, kita kene yakin bhw bkn makanan tu yg bg kita kenyang...kerna makanan juga makhluk (hamba), x der kuase... hanya ALLAH jer yg BERKUASA, x de yg lain. Pe2 yg kita lakukn hanya kerna Allah bkn saje solat, puase, zakat dan haji tp smue aktiviti mulia dibuat kerna Allah. Baru la idup nie berseri sbb kita buat seseuatu kerana seseorg yg amat penting dlm idup kita...yakni ALLAH S.W.T...
Next, sebagai Khalifah...tugasnya tegakkn kebaikan dan menegah kebatilan....x ke indah hidup klau kita smue saling ingat-mengingatkn?...kwn kita dlm kebatilan, kita tarik die, supaya same2 bertaut pada tali Allah, tali kebenaran...kwn kita dlm kesusahan...kita tarik die gak, supaya same2 kita atasi kesusahan bersame. Klau smue manusia kat bumi ni paham tujuan mereka hidup ni (yg 2 tu..)..kehidupan akn lbh bermakna. Btul x?...INILAH TUJUAN KITA UTK HIDUP, sebagai persiapan utk kehidupan yg kekal abadi, iaitu AKHIRAT.


Oleh tu, kwn2...idup nie sementara jer...akhirat yg kekal... x kan la kita nak kejar yg sementara?..meaningless la kn?... satu lagi, x kan kita nak mengulang aktiviti kita yg same sepanjang idup kita...klau mcm tu, kita ibarat robot yg membuat kerja, sampai abis battery, kemudian cas semula, sambung balik keje...lama2 batery kong...robot pun mati~~ nak ke jd gitu???....Biar jelas tujuan hidup kita sebagai manusia, barulah hidup ni, semakin ari semakin bermakne~~ :)

0 Response to "Bila diri menyedari..."

Post a Comment